top of page

Olieverfschilderij 'Gezicht op Maassluis' vanaf Molen van de Wildt, 1871, Jongkind

Op het schilderij van Jongkind, genaamd ‘Vue de Maassluis, Pays Bas’ is goed te zien dat Maassluis rond 1840 nog niet heel groot was. Maassluis telde in die tijd rond de 400 woningen. Het perspectief is bijzonder als je bedenkt dat er nog geen vliegtuigen waren. Alleen vanaf een kerktoren of molen was dit bijzondere perspectief waar te nemen.  

Wat zien we op dit schilderij:

Rechts in de verte is de in 1922 verbrande korenmolen De Arend aan het einde van de Noorddijk te zien.  

Iets terug is rechts zien we de toren van de Protestantse kerk aan de Hoogstraat, die in is 1966 is afgebroken en waar in 1985 woningen werden gebouwd.

Volgen we met ons oog op dezelfde horizontale lijn naar links, dan zien we daar vlaggenmasten van de haringvloot en zalmvloot, wat de belangrijkste inkomsten waren voor Maassluis in die tijd.

Jongkind schreef zelf achterop dit schilderij in zijn eeuwig gebrekkige Frans:

‘Vue de Maassluis, Pays Bas, desiner d’après nature sur le balustratde du moulin de son ami Wildt par Jongkind en Avril 1841 et peint á Paris en 1871.’

Vertaald staat er: Getekend naar de natuur (dus ter plekke, oftewel plein-air) op de trans van de molen van zijn vriend de Wildt door Jongkind in april 1841 en geschilderd in Parijs in 1871.

Uit de hoogte

In 1871 was het twee jaar geleden dat Jongkind voor het laatst in Nederland was geweest. Er was oorlog in Parijs waardoor hij in Nevers, Frankrijk verbleef. Tijdens die Frans-Duitse Oorlog van 1870-71, waar tijdens het beleg van Parijs de Fransen met ballonnen, oftewel de eerste zeppelins, de stad verlieten was indertijd groot nieuws. Wellicht was dit de aanleiding om deze vroege schets, met een uitzicht vanuit de hoogte van stal te halen en verder uit te werken…

 

Vriendschappen voor het leven

Na de terugkeer van Johan Barthold Jongkind van Nevers naar zijn woning in Parijs, kreeg hij veel bezoek, waaronder van zijn vriend en beroemde kunstenaar Cézanne, Rochussen en Arij Pleijsier. Of de 3 jaar oudere vriend van Jongkind,  Willem Frederik de Wildt (1816) - die sinds 1843 molenaar is bij molen de Hoop in Maassluis- hem ook bezoekt in Parijs is niet bekend, maar wel dat zij hun leven lang contact bleven houden.

bottom of page