top of page

WOONHUIZEN MAASSLUIS

Tussen 1837 en mei 1843, dus van zijn 18e tot zijn 24e jaar, woonde Jongkind in Maassluis, eerst hier op de Markt, dan half jaartje aan de Noordvliet.

 

In april 1847 woont moeder Jongkind nog steeds in Maassluis, maar dan op de hoek van de Kerkstraat op het Schanseiland.

Later woont zijn moeder ook nog op de Marnixkade 5 / Haringkade*, wat nu de Zuidvliet is.

In dit pand op de Markt huurde zijn moeder woonruimte van de weduwe van Nicolaes Blanc die nadat haar man was overleden als extra inkomsten een deel van haar woning onderverhuurde. Ook Johan Barthold Jongkind stond hier ingeschreven vanaf 1837.


Toen Johan in Maassluis arriveerde,  was hij net 18 jaar geworden en stond dus nog aan het begin van zijn carrière als kunstschilder.

Uit een memoires van zijn vriend Rochussen weten we dat Johan Barthold Jongkind eerst als clerck (waarschijnlijk bij een notariskantoor) moet hebben gewerkt, maar dat hij al snel in Den Haag opviel in de kroegen door zijn snelle schetsen.

In een eerste brief die zijn moeder Jongkind aan hem schreef November 1837, blijkt dat Jongkind van tijd tot tijd in Den Haag logeerde en in de leer was bij Andreas Schelfhout, een bekende kunstschilder in de Romantische school.

​Ze schrijft trots:

'Johan ik ben oprecht verheugd dat uw schilderwerkje zo goed is uitgevallen en dat meneer Schelfhout ook tevreden was ver uw werk.

Het is van grote vreugde voor mij ...dat je op een zo gelukkige en goede bestemming voor uw keus tot het schilderen bent gekomen. Men kan nu met recht zeggen dat u op de hoge school zit. '

In die periode, vlak voordat hij een paar maanden op kamers gaat in Den Haag doet moeder zijn was, verzorgd zijn kleding en verstopt dan 5 gulden in zijn was. De schone was met brief wordt naar Den Haag gestuurd via de schipper van de trekvaart die hier nu, net als toen,  bij moeder voor de deur stopte. 

Na een paar maanden in Den Haag op kamers te hebben gewoond woont Jongkind terug in Maassluis bij moeder in.

* Dit pand bestaat al lang niet meer; het stond waar lang het verpleeghuis heeft gestaan en nu nieuwe woningen gebouwd gaan worden.

bottom of page