logo gemeente midden delfland.jpg
logo gemeente vlaardingen.jpg
logo gemeente maassluis.jpg
omgevingsfonds.jpg
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jongkind 1819-2019

WHO WAS...WHO IS...

GIVEN A CONTEXT, TIME AND ATTENTION

IS WHAT LIVES

De Trekvaart in Beeld

T

Sculpturen langs de 'íntercity van de gouden eeuw'  lichten het belang  van deze ontwikkeling en verschillende aspecten ervan toe.

2018

Huidige situatie:

Er zijn fietsroutes en wandelroutes in Midden Delfland. Pilaren in het landschap vertellen het verhaal van de trekvaart en  wijzen de passant op de nu nog bestaande en verdwenen landschappelijke elementen.

Maar, niet een ieder beseft dat dit het geval is en stopt om te lezen.

J

Jongkind Beeld

De vader van het impressionisme geëerd op het grondgebied dat aan de wieg stond van deze kunststroming.

2018

Huidige situatie:

Er worden door de jaren heen tentoonstellingen gehouden met de nodige media aandacht voor Jongkind en zijn werk. Daarmee wordt incidenteel het belang van Jongkind's werk voor de ontwikkeling in de kunst op weg naar het impressionisme naar voren komt. 

J

Jongkind Arrangement

Arrangement over de wording van een groot kunstenaar.

T

Theater

Historische Improvisatie Theater brengt geschiedenis tot leven

2018 

Huidige situatie:

Een gevelsteen op een pand in Vlaardingen waar Jongkind heeft gewoond is de enige verwijzing naar het feit dat Jongkind is opgegroeid en is begonnen met schilderen in deze omgeving.

Doel 2028:

De kunst belicht  verschillende aspecten van de omgeving en (de impact van) de trekvaart. Dit moet een extra prikkel zijn om stil te staan bij wat er in de omgeving te zien is en wat deze regio gevormd heeft in het verleden, wat er nu is en hoe bedrijven, organisaties en bewoners nu innoveren en ontwikkelen en zo de toekomst weer vorm geven. 

Doel 2019:

Een bronzen beeld van Jongkind op de kruising van de wateren waarlangs hij liep en schetste in het prille begin van zijn ontwikkeling als kunstenaar en welke hij later in zijn leven gebruikte voor verschillende etsen en schilderijen. 

Doel 2019/2020:

Het is mogelijk voor toeristen om al dan niet met een gids in de voetstappen van Jongkinds te ervaren wat de ontwikkeling is geweest van degene die aan de bakermat van het impressionisme heeft gestaan. Van de locaties in Vlaardingen en Maassluis waar hij opgroeide, de routes die hij liep langs de trekvaart, de nu nog herkenbare plekken waar hij schetste, onderweg van en naar zijn leermeester in Den Haag lopend langs de trekvaart route. 

Doel 2019:

Aan boord van de rondvaart boten brengen acteurs de geschiedenis van de trekvaart en zijn passagiers tot leven door verhalen te vertellen aan de passagiers over de rol die de trekschuit in hun leven speelt, waarom ze mee varen, waar naar toe en wat ze allemaal mee hebben gemaakt onderweg.

In ontwikkeling:

Na Beeld Jongkind tweede beeld in Vlaardingen 'Heen en weer' door AAA (Triple A)

Resultaat:

Beeld Jongkind door Rob Houdijk nabij Maassluis/ Vlaardingen / Rotterdam

In ontwikkeling

Resultaat:

Varend Theater 2019

'Jongkind aan boord'