top of page

STANDBEELD JONGKIND SCHETSEND

Jongkind onderweg..schetsend

Ter ere van de 200ste geboortedag van kunstschilder Johan Barthold Jongkind is dit bronzen standbeeld naar zijn evenbeeld gemaakt. Het beeld is gemaakt door kunstschilder en beeldhouwer Rob Houdijk (1950) in opdracht van The Art Foundation.

 

Op deze plek staat Johan Barthold Jongkind in zijn geliefde polderlandschap welke hem gedurende heel zijn leven heeft geïnspireerd.

 

Dit is het punt waar de wegen van Jongkinds leven kruisen: de Vlaardingervaart en de Maassluische Trekvaart (ook wel Noordvliet) samenkomen, vertrekkend vanuit de twee steden waar Jongkind opgroeide en de eerste stappen in de schilderkunst zette.

 

De andere kant op leidt de trekvaart naar Delft en Den Haag waar hij in de leer ging bij Andreas Schelfhout en zijn vertrek naar Parijs werd bezegeld. Talloze schetsen, aquarellen en schilderijen die hij onderweg maakte, vertellen ons waar hij is geweest, wat hij onderweg zag en wat hem inspireerde al wandelend langs de jaagpaden. 

 

Jongkind nam de trekschuit of liep langs de jaagpaden onderweg naar zijn leermeester Schelfhout in Den Haag en terug naar zijn moeder in Maassluis of andere familieleden in Overschie en schetste onderweg..

VOLG DE JONGKINDROUTE

Vanaf Vlaardingen tot Maassluis en onderweg in het Midden-Delfland vindt u markeringstegels met de beeltenis van Jongkind.

Op de tegels wordt zijn levensverhaal verteld. Zo komt u te weten waar Jongkind gewoond en gewerkt heeft toen hij aan het prille begin stond van zijn schilderscarrière en hoe hij uitgroeide tot 'influencer' van de grote impressionisten.

 

En passant komt u meer te weten over deze omgeving en de historie van het landschap.  

Via de digitale kaart vindt u de verschillende locaties.

 

Een plattegrond is af te halen bij diverse locaties zoals bij Gallery RitsArt, Ervaar Maassluis, Rechthuis van Zouteveen, Tramhuisje in Schipluiden en museum Vlaardingen. 

bottom of page